Antrenorul care a realizat, sezonul trecut, tripla istorică cu Volei Alba Blaj, Stevan Ljubičić, vorbește despre obiectivele echipei în noul sezon, concluziile legate de pregătiri, Supercupa României, modul în care va aborda competiția internă, în condițiile în care formatul campionatului s-a schimbat, dar și despre grupa noastră de Liga Campionilor. Interviul a fost realizat miercuri seara, la primul antrenament pe care campioana României l-a efectuat în efectiv complet.

Primul antrenament cu lotul complet! Cum a fost?
Suntem bine, în sfârșit am reușit să ne pregătim în formulă completă și țin, și pe această cale, să le felicit pe Bojana Milenković și Slađana Mirković pentru titlul mondial! Înseamnă mult pentru ele, pe plan personal, dar și pentru noi ca echipă, suntem foarte mândri că avem campioane mondiale în lot, iar performanța lor ne dă energia și motivația necesară pentru un nou sezon de succes. Reușita lor este un model pentru ceea ce ar trebui să facem, în special pentru jucătoarele tinere.
Supercupa României este prima competiție în care vom juca în noul sezon, iar debutul va fi sâmbătă, când vom întâlni CSM Lugoj, la Mioveni. Suntem pregătiți?
Chiar dacă nu ne-am pregătit mult timp în formulă completă, consider că am reușit să gestionăm acest aspect și mergem la Mioveni cu așteptări mari, cu un obiectiv clar, câștigarea Supercupei. Așa cum am spus și anul trecut, la începutul sezonului, la Blaj așteptările sunt mari și dorim ca și în acest sezon să repetăm performanțele reușite împreună. Ne dorim toate trofeele interne și, bineînțeles, să reprezentăm clubul și orașul în cel mai bun mod în Liga Campionilor.
E un pic ciudat să disputăm Supercupa în sistem turneu, dar cred că este, totodată, și o bună ocazie pentru o repetiție utilă înaintea startului campionatului, vom avea ocazia să vedem la ce nivel suntem, în condițiile în care abia din această săptămână suntem în formulă completă. Vom da tot ceea ce avem noi mai bun acum și ne propunem să câștigăm, pentru a doua oară consecutiv, Supercupa României!
Anul trecut am avut întreg lotul la pregătiri cu mai mult timp înaintea începerii sezonului. Ești îngrijorat de acest aspect?
Nu, e întotdeauna o plăcere să ai în lot jucătoare de mare valoare, iar majoritatea voleibalistelor noastre au fost prezente toată vara la loturile naționale. A fost într-adevăr destul de dificil să organizăm programul echipei, să facem antrenamente bune, dar cred că ne-am descurcat și am avut câteva meciuri de pregătire în care am progresat, meciuri foarte utile mai ales pentru jucătoarele tinere. Sunt foarte mulțumit de modul în care echipa s-a pregătit în această perioadă, din punct de vedere fizic, tehnic și tactic. Sunt convins că ne aflăm în fața unui alt sezon de succes.
Săptămâna viitoare începe campionatul, într-un nou format. Cum îl vei aborda?
Toate cluburile trebuie să se adapteze la noul sistem, mă refer atât la cerința cu două jucătoare românce pe teren, cât și la noul sistem play-off. Părerea mea este că formatul ne dă posibilitatea să variem abordarea meciurilor în sezonul regulat, să folosim mai multe sisteme de joc, să facem o mai bună rotație în cadrul lotului, pentru a selecta cea mai bună formulă de echipă pentru a fi la cel mai înalt nivel atunci când va începe faza a doua a campionatului. Va fi un campionat foarte interesant, mult mai puternic decât anul trecut, dar toate aceste lucruri ne motivează suplimentar, să muncim mai mult, zi de zi, să fim mai puternici pe terenul de joc.
În luna decembrie vom juca primele meciuri, din acest sezon, din Liga Campionilor. Cum vezi grupa noastră?
Este clar că Vero Volley Monza este cea mai puternică echipă din grupa B și, la prima vedere, este favorită. Totuși, ei trebuie să dovedească pe teren acest lucru, chiar dacă au un lot foarte puternic. Noi ne batem cu Volero Le Cannet și cu SC „Prometey” Dnipro pentru locul doi. Cred că avem puterea să ne luptăm, de la egal la egal, cu toate echipele din grupă și că vom reuși să reprezentăm Blajul și România cu cinste și în această ediție a cupelor europene.
Mai ales că vom miza și pe sprijinul fanilor, care și în sezonul trecut au fost al șaptelea nostru jucător…
Suporterii noștri fac parte din echipă, ne împing de la spate întotdeauna, cu ei alături, sala noastră este o adevărată fortăreață, iar acest lucru este simțit de toate echipele care vin la Blaj, să joace împotriva noastră. Sunt convins că fanii vor crea în continuare o atmosferă superbă la meciuri, atât în sala în care jucăm acum, cât și în noua sală, atunci când ea va fi gata.