Volei Alba Blaj dispută miercuri, 15 martie, a cincea semifinală europeană din istorie și vizează calificarea în cea de-a patra finală continentală. Campioana României va întâlni, în deplasare,  vicecampioana CSM Târgoviște, miercuri, 15 martie, în prima manșă a Cupei CEV. Meciul CSM Târgoviște – Volei Alba Blaj va începe la ora 18:00 și va fi transmis de TVR 2.

Semifinala românească din Cupa CEV este un meci al orgoliilor, pentru că se întâlnesc principalelele rivale din voleiul feminin autohton, din ultimii ani. Volei Alba Blaj are șase titluri de campioană a României, ultimul cucerit în 2022, în timp ce CSM Târgoviște a câștigat campionatul intern în 2021. Va fi o confruntare de prestigiu, care va aduce României o nouă finalistă de cupă europeană, iar fiecare dintre cele două rivale își dorește să fie această echipă.

„Obiectivul nostru este clar: calificarea în finala Cupei CEV. La meciul tur, vrem să obținem maximum posibil. Șansele sunt egale, cele două echipe se cunosc foarte bine, trebuie să jucăm la capacitate maximă și să arătăm cel mai bun volei. Nu s-a întâmplat acest lucru în ultimele două jocuri, dar sper că mâine seară vom intra pe teren concentrați, cu ambiție și determinare, astfel încât să avem, la retur, prima șansă de calificare. Nu în ultimul rând, ne dorim să îi facem pe fantasticii noștri suporteri mândri de noi”, a declarat antrenorul principal al campioanei României, Stevan Ljubičić.

Câștigătoare, cu două etape înainte de final, a sezonului regulat al Diviziei A1, Volei Alba Blaj a pierdut ultimele întâlniri din campionat: prima chiar cu CSM Târgoviște (1-3 în urmă cu zece zile, în deplasare), iar a doua sâmbăta trecută, 2-3 acasă, cu Rapid, iar suporterii campioanei speră că aceste înfrângeri nu vor fi relevante în forma echipei la meciul de miercuri. Cele două echipe s-au mai întâlnit în acest sezon, în afara meciului din 4 martie, la Blaj, în 17 decembrie 2022, când Volei Alba Blaj s-a impus clar cu 3-0.

Meciul retur este programat la Târgu Mureș, joi, 23 martie, de la ora 19:00 și va fi transmis tot de TVR 2.

În competițiile europene criteriul de departajare este cel al punctelor: victoria cu 3-0 sau 3-1 este egală cu 3 puncte, victoria cu 3-2 este recompensată cu 2 puncte, iar înfrângerea cu 2-3 reprezintă un punct. În caz de egalitate la puncte după cele două manșe, se joacă un set decisiv (până la 15), numit și „setul de aur”.

Învingătoarea din dubla manșă a semifinalei românești va juca în finala Cupei CEV cu câștigătoarea dintre Savino Del Bene Scandicci (Italia) și THY Istanbul (Turcia).

Volei Alba Blaj a mai disputat o finală de Cupă CEV, în 2019, pierdută în fața echipei italiene UYBA Busto Arsizio, finală în care s-a calificat tot după o semifinală românească, după ce a trecut, cu dublă victorie, de Știința Bacău.